Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Pijn lokaal aan te wijzen

Tennisarm

Inleiding
Epicondylitis lateralis of tenniselleboog/tennisarm is een overbelasting of irritatie van de spieren in de arm waarbij een ontstekingsreactie kan plaatsvinden. Het betreft de pezen die aanhechten aan een botuiteinde (laterale epicondyl )van de bovenarm aan de buitenkant van de elleboog. Deze pezen zijn de uiteinden van de spieren in de onderarm die onder meer zorgen voor het strekken van de pols, hand en vingers.

Klachten en symptomen
Pijn aan buitenzijde van de elleboog soms uitstralend naar onderarm, pols en hand Krachtsverlies (vooral in gestrekte positie). Het volledig strekken van de elleboog kan soms pijnlijk zijn.

Oorzaak

De oorzaak van de klachten is niet bekend. Soms lijken de klachten te zijn veroorzaakt door kortdurende overbelasting van de betrokken spieren of langdurige aanhoudende repetitieve belasting van de handstrekkers. Een tenniselleboog is echter ook bij mensen die nooit tennissen een veel voorkomende aandoening. De tenniselleboog kan vallen onder de diagnose CANS, voorheen RSI. Zie hiervoor ook elders omschreven bij aandoeningen.

Behandeling
Een tenniselleboog gaat bij stopzetting van de (over)belasting na verloop van tijd spontaan over. De hersteltijd is variërend. Vaak kost dit wel tijd - wisselend van een paar weken tot een jaar. Het is niet zinvol absolute rust te houden. Fysiotherapie kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Fysiotherapie kan dan helpen om de klachten te verminderen en om de kracht en coördinatie van de spieren weer te verbeteren. Samen met u kan de fysiotherapeut tot een persoonlijk behandelplan komen om de beperkingen in het dagelijks leven zo goed mogelijk onder controle te krijgen.


Golfersarm

Inleiding

De golferselleboog of epicondylitis medialis is een irritatie/overbelasting van de aanhechting van de pezen aan het uiteinde van de binnenzijde van de bovenarm ter hoogte van de elleboog. Andere benamingen zijn Forehand-tenniselleboog, honkbalelleboog en kofferelleboog. De pezen zorgen onder meer zorgen voor het buigen van de pols, hand en vingers.

Klachten en symptomen

Pijn aan binnenzijde van de ellenboog soms uitstralend naar onderarm, pols en hand Krachtsverlies (vooral in gestrekte positie).

Oorzaak

De oorzaak van de klachten is niet bekend. Soms lijken de klachten te zijn veroorzaakt door kortdurende overbelasting van de betrokken spieren of langdurige aanhoudende repetitieve belasting van de handsbuigers. Een golferselleboog is echter ook bij mensen die nooit golfen een veel voorkomende aandoening. De golferselleboog kan vallen onder de diagnose CANS, voorheen RSI. Zie hiervoor ook elders omschreven bij aandoeningen.

Behandeling

Een golferselleboog gaat bij stopzetting van de (over)belasting na verloop van tijd spontaan over. De hersteltijd is variërend. Vaak kost dit wel tijd - wisselend van een paar weken tot een jaar. Het is niet zinvol absolute rust te houden. Fysiotherapie kan uitkomst bieden. Fysiotherapie kan helpen om de pijnklachten te verminderen en om de kracht en coördinatie van de spieren weer te verbeteren. Samen met u kan de fysiotherapeut tot een persoonlijk behandelplan komen om de beperkingen in het dagelijks leven zo goed mogelijk onder controle te krijgen.


Peesontsteking

Inleiding

Peesontsteking, tendinitis of tendinose is een aandoening waarbij er sprake is van veelal langdurige overbelasting op een pees, waardoor deze geïrriteerd raakt.

Klachten en symptomen
Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Typisch is pijn bij aanspanning van de spier van de betreffende pees. De ernst kan veelal bepaald worden door de aangegeven klachten tijdens het dagelijks functioneren.

Oorzaak
Elke spier heeft aan beide zijden een pees, waarmee de spier aanhecht op de botten. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. Een groot nadeel van pezen is echter dat ze erg slecht doorbloed zijn. Daardoor zijn pezen gevoelig voor overbelasting en is het herstel bij overbelasting vaak trager dan bij bijvoorbeeld spieren. De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, trillingen.

Behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie. Mogelijkheden zijn relatieve rust, pijnstilling, spalken/tape en oefentherapie. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot overbelasting hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.


Spierpijn

Inleiding
Spierpijn of myalgie is een gevoel van pijn aan een spier. Spierpijn kan door een groot aantal oorzaken ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van spieren zoals die bij sport optreedt of van letsel, zoals een spierscheurtje. Klachten en symptomen: Pijn en stijfheid na een fysieke inspanning. Rekken van de spieren kan gevoelig zijn en ook voelen de spieren soms hard aan.

Oorzaken
Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in de spiervezel en daarna in het bloed door zuurstoftekort (anaeroob metabolisme), of doordat bij de belasting van deze spier één of meerdere spiervezels in de spier kleine scheurtjes gaan vertonen. Dit irriteert, maar herstelt gelukkig snel.

Behandeling
Voor spierpijn in het algemeen is geen behandeling noodzakelijk. Spierpijn herstelt vanzelf binnen enkele dagen. Wel is het belangrijk om te bekijken waardoor de klachten optreden en of ze afnemen wanneer je beter getraind bent. Is dit niet het geval en blijven de klachten steeds terug keren neemt u dan eens contact op met uw fysiotherapeut om te kijken waar het probleem ligt en wat er aan te doen is.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?