In welke fase van herstel bevindt mijn frozen shoulder zich?

Deze vraag leggen we voor aan schouderspecialist Dimitri Vugts in Drunen.

Soms is het lastig om het precieze beginmoment precies vast te stellen omdat er vaak iets voorafgaat in de schouder.  De ontsteking in het gewrichtskapsel die tot een een frozen shoulder kan leiden, ontstaat soms spontaan of door een ongeluk of een val bijvoorbeeld. We weten dat er aantal zaken een verhoogde kans geven op een frozen shoulder zoals schildklierproblemen en diabetes.  We noemen dit laatste soms ook wel een “suikerschouder”.

We onderscheiden drie fasen waarin de aandoening verloopt. Namelijk een ‘freezing’ of een bevriezende fase, een ‘frozen’ of een bevroren fase en een ‘thawing’ of een ontdooiende fase.
Elke fase heeft een bepaalde duur met bijhorende kenmerken en symptomen. Aan de hand hiervan kunnen we de herstellende schouder indelen. Als schouderfysiotherapeut nemen we dan ook specifieke testen af en gebruiken we meetinstrumenten om de fase te bepalen.

Frozen shoulder de oorzaak

Waarom is het belangrijk om te weten in welke fase mijn frozen shoulder zich bevindt?

Dit is belangrijk voor het soort behandeling dat we inzetten in de praktijk.
De freezing fase duurt 4 maanden en gaat gepaard met veel pijn voor patiënt en een toename van bewegingsbeperkingen in de schouder. Therapie richten we op uitleg, bewegen binnen pijngrens en behoud van fitheid van de schouder. Soms heeft in een vroeg stadium een injectie (corticosteroïd) effect.
De frozen fase duurt ongeveer tot 9 maanden bij de meeste mensen. De beperking in bewegelijkheid neemt niet meer toe. Gelukkig nemen de reactiviteit en pijn af. Tijdens de therapie kan er meer geoefend worden richting de uiterste standen van het gewricht.

Afhankelijk van de therapietrouw van de patiënt duurt de thawing tot 12 maanden. De pijn is geheel verdwenen en de volledige bewegingen, die nodig zijn in het dagelijkse leven van werken en sporten, komen dan weer langzaam terug. In onze oefenzaal kan de schouder intensief worden getraind.
Iedereen krijgt een huiswerk oefenprogramma met oefeningen van ons. In onze eigen gratis app staan de video’s met uitleg van de oefeningen klaar. Deze worden persoonlijk ingesteld en aangepast door de fysiotherapeut.
Dimitri Vugts en Lourens Hoeksma zijn gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten en lid van Schouder Netwerk Nederland (SNN).

Behandeling frozen shoulder

Voor verder info zie:
https://www.fysiocompany.nl/aandoeningen/schouder/
https://www.schoudernetwerk.nl/frozen-shoulder/



 
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?